Добре дошли! Благодаря Ви, че се отбихте. Надявам се да се чувствате приятно и уютно тук, в моето място за споделяне …

Добре дошли! Благодаря Ви, че се отбихте. Надявам се да се чувствате приятно и уютно тук, в моето място за споделяне …

Конфитюр от ягоди

Конфитюр от ягоди

Време е за консервиране на първите плодове. Ягодите вече червенеят в градината и на сергиите на пазара. Разликата във вкуса между домашно направеното и купеното сладко или конфитюр е огромна. Заслужава си да се отдели време за направата на домашно приготвени сладка и конфитюри.

Ягодите са най-любимият ми плод. Харесвам ги и под формата на компот и конфитюр. Не харесвам много сладкото сладко, затова слагам по-малко захар. И обикновено правя конфитюр, не сладко.

Ето и рецептата за този толкова вкусен и ароматен ягодов конфитюр:

Необходими продукти:

2,5 кг ягоди

1,1 кг захар

Сокът от два лимона

Количествата са приблизителни, всичко е наред, дори и да не са съвсем точни.

 

Начин на приготвяне:

Ягодите се почистват и измиват хубаво. Слагат се в съда, в който ще се вари сладкото (аз ползвам голяма тенджера). Отгоре се наръсва захарта, като съдът се разклаща и разтръсква, за да се покрият всички плодове хубаво със захар. Така подготвените ягоди се оставят няколко часа да престоят, за да пуснат сока си. Може да се подготвят вечерта и да престоят до следващата сутрин.

След като ягодите са пуснали сока си, към тях се прибавя лимоновият сок и се слагат да се варят. След като заврят, котлонът се намалява на по-ниска степен и се варят до леко сгъстяване на сока, като образувалата се пяна се отстранява, но дори и да остане някаква част от нея, това не е проблем.

Когато сокът се е сгъстил леко, котлонът се изключва и сместа се оставя да изстине.

След като полуготовият конфитюр е изстинал и престоял няколко часа, отново се слага да се вари, като се процедира по същия начин.

Когато сиропът се е сгъстил в по-голяма степен, но все още не е готов, котлонът се изключва и конфитюрът отново се оставя да изстине и да престои няколко часа. По този начин сиропът прниква в ягодите и те остават сочни.

След като е изстинал и престоял, преди да се сложи на котлона, част от ягодите се намачкват с прибор за мачкане на картофи (или се пасират) и конфитюрът се слага отново да се вари, като се разбърква често, за да не загори. Вари се до желаната гъстота.

Трябва да се има предвид, че топлият конфитюр е по-течен, а след като изстине, се сгъстява. Гъстотата му може да се изпробва, като чаена лъжичка от конфитюра се слага в чиния и се оставя да изстине.

Аз лично предпочитам не много гъсти конфитюри, а леко по-течни.

Правейки втора доза, се сетих, че не съм споменала, че готовият конфитюр се пълни в сухи бурканчета докато е още горещ, които се обръщат, за да вакуумират.  Не е необходимо да се стерилизира.

Да ви е сладко!

 

 

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *