Добре дошли! Благодаря Ви, че се отбихте. Надявам се да се чувствате приятно и уютно тук, в моето място за споделяне …

Добре дошли! Благодаря Ви, че се отбихте. Надявам се да се чувствате приятно и уютно тук, в моето място за споделяне …

Постни бисквити с тахан и мед

Постни бисквити с тахан и мед

Тези дни, когато сме затворени вкъщи, е време за преоценка на ценностите. Време да се замислим кое е наистина ценно и кое няма никаква стойност. Защото истински ценните и стойностни неща нямат цена, те не се купуват. Толкова сме се захласнали по материалното, по лъскавото, по показното, по външния блясък, че забравихме наистина важното, забравихме какво е морал, какво е чест, какво е достойнство. Забравихме за уважението, за взаимопомощта, за смирението, за съпричастността и състраданието. Сдобихме се с всякакви материални придобивки, но изгубихме душите си. Мисля си за децата. За така нареченото изгубено поколение. За тези деца, растящи пред телевизора, пред компютъра, пред таблета и смартфона. Тези деца са ограбени. Те не знаят какво е истинско детство. Не знаят колко е хубаво да изкарат лятната си ваканция на село. Да са по цял ден навън с другарите си.  Да играят на улицата с топка, да карат колела, да организират най-различни игри. Да се приберат да хапнат и пак да тичат навън. Да ходят до библиотеката на читалището, за да вземат книги. Да четат. Да ходят за хляб. Вечер да напалят огън и да пекат царевица. Да хапват печена царевица и да си говорят. Да гледат небето. Да откриват съзвездия. Да събират камъчета. Да ходят на планина с родителите си. Да ходят за гъби. Да берат диви ягоди, боровинки, малини. А зимните вечери – най-различни игри. Пак с родителите. Дълбоко се надявам тези дни да ни накарат да се събудим и да се осъзнаем. Да спрем да се измерваме с външни притежания, а с вътрешното съдържание. И отново да открием красотата на душите си.

Предстои любимия ми Великден. Да се надяваме, че дотогава положението ще се подобри и ще можем да се порадваме на празника. Седем седмици преди Великден започва великия пост. За тези, които постят, предлагам едни бисквитки, направени от Криси.

Рецептата е взета от тук: https://www.cookwithasmile.com/%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B8-%D1%81-%D1%82%D0%B0%D1%85%D0%B0%D0%BD-%D0%B8-%D0%BC%D0%B5%D0%B4/

 

Продукти за 25 броя бисквити:

100 г сусамов тахан

100 г. мед

2 ампули ванилия

130 г. смлени ядки (бадеми, орехи, лешници)

5 г. бакпулвер

40 г. брашно

Сусам за овалване

Вариант за шоколадови бисквити с тахан и мед:

100 г сусамов тахан

100 г. мед

1/2 ч. л. ванилов екстракт

130 г. смлени орехи

5 г. бакпулвер

40 г. какао или стопен шоколад

Сусам за овалване

 

 

Приготвяне:

Подготвя се тавата на фурната, като се застила с лист хартия за печене. Фурната се включва на 180 градуса.

В купа се смесват всички съставки и се омесва тесто. Може да изглежда леко трошливо, но най-лесно се проверява, като се оформи малко топче. Ако лепне на ръцете, приберете тестото в хладилника за 20-ина минути за да се стегне.

Оформят се топчета с големината на орех и се овалват в сусам.

Притискат се, за да се оформи кръгла бисквитка и се подреждат в тавата върху хартия за печене. Тези бисквити не се разливат и не е нужно да се оставя голямо разстояние между тях.

 

Печенето – в предварително загрята фурна на 180 градуса (без вентилатор) за 10 минути.

След като ги извадите от фурната, оставете бисквитите в тавата за 8-10 минути и прехвърлете върху решетка докато се охладят напълно.

Да ви е сладко!

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *