Добре дошли! Благодаря Ви, че се отбихте. Надявам се да се чувствате приятно и уютно тук, в моето място за споделяне …

Добре дошли! Благодаря Ви, че се отбихте. Надявам се да се чувствате приятно и уютно тук, в моето място за споделяне …

Свинска пача

Свинска пача

По стара българска традиция в навечерието на Нова година се вари пача. На 1 януари свекърва ми, светла й памет, винаги ни посрещаше със студена пача и топла питка. През годините и аз правех пача, но никога не бях доволна от резултата. Хапвахме я аз и съпруга ми, защото децата и до ден днешен не успяха да свикнат с вкуса й, и това е едно от малкото ястия, които не харесват.

Тази година реших да направя перфектната пача. Консултирах се с нета, с моята приятелка Лидка, която знам че прави хубава пача, както и с баща ми, който прави най-вкусната пача, поне за моя вкус.

Ето го и резултатът, едно желирано удоволствие:

Необходими са:

Свински крачета – 2-3 броя

Свински джолан с кожа – 1 бр.

Свински език – 1-2 броя

Сухи чушки – 2-3 броя

Сол

Чесън

Начин на приготвяне:

Пачата става по-хубава, ако крачетата и джоланът са предварително осолени. Накисват се за 24 часа в студена вода, за да се отсолят, и се слагат да се варят, без добавка на сол.

Аз използвах неосолени крачета и джолан.  В този случай се почистват хубаво и се измиват, джоланът се нарязва на 2-3 парчета, заливат се с голямо количество студена вода и се слагат да се варят. След като заврят, пяната се отстранява и се посоляват. Варят се на слаб огън няколко часа, докато месото започне да се отделя от костта. Междувременно бульонът се опитва и ако е необходимо, се добавя още сол. Може да се сложи дафинов лист и черен пипер, но аз ги пропуснах, тъй като предпочитам по-неутралния вкус на пачата. Вместо това, по някое време, преди напълно да е готово месото, метнах няколко нарязани надлъжно сухи чушки, баща ми прави така, и 1 ч. л. лют пипер на люспи. Чушките приддоха много хубав аромат на опушено на бульона.

След като месото се е сварило, а бульонът се е редуцирал почти наполовина, месото се почиства от костите и се нарязва на кубчета, езиците се обелват и също се нарязват, и всичко се разпределя в съда, в който ще се сложи да се желира пачата. Аз оставям по-дребните кости на крачетата, така ми харесва. Чушките се бяха сварили много добре, отстраних люспите и върнах в бульона.

Върху нарязаното месо се наръсва ситно нарязаният чесън, залива се с бульона и се оставя на студено да се желира. Може да се рапредели и в индивидуални порции.

Пачата може да се консумира и топла, въпрос на вкус.

Костите, които оставих в готовата пача, не ми позволиха да нарежа хубави парчета, но това няма особено голямо значение, важен е вкусът.

Това е моята пача. Доволна съм от резултата, затова го споделям и с вас.

Да ви е сладко!

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *