Добре дошли! Благодаря Ви, че се отбихте. Надявам се да се чувствате приятно и уютно тук, в моето място за споделяне …

Добре дошли! Благодаря Ви, че се отбихте. Надявам се да се чувствате приятно и уютно тук, в моето място за споделяне …

Боб чорба

Боб чорба

Напоследък изчезнах от кулинарния небосклон. Бях доста заета с прибирането на черешовата реколта, а освен това се занимавам с разни ремонтни дейности на вилата, има някакви неща за довършване, за да стане още по-приятно и уютно. И чакам внука си Матей да дойде на чист въздух. Та по тези причини нямах време за блога. По черешобер правих най-вкусния, топящ се в устата кекс, и понеже Криси досега не го беше опитвала, каза: “Мамо, тоя кекс е уникално вкусен, как го правиш?”. Казах й: “Крисче, рецептата я има в блога – “Най-вкусният, топящ се в устата кекс”.

А днес, просто за да се разпиша, ще представя една обикновена боб чорба. Понеже днес готвих боб, и се сетих, че имам готов снимков материал на боб с наденица.

Смята се, че бобът е една от основните храни на българина. Дънов казва, че яде ли боб, човекът ще развие твърдост и че българинът яде много боб, затова е твърд в убежденията си. Също така бях чела някъде, че пак Дънов казва, че българките са красиви, защото консумират много боб :). Нямам представа дали това е вярно и дали наистина в днешно време консумацията на боб е толкова голяма, но факт е, че българките са едни от най-красивите жени в света.

Готвя боба по най-простичък начин, но се получава много вкусен. Веднъж майка ми и баща ми бяха дошли, но не на гости, а за да ни помогнат, спомням си, че нещо трябваше да се свърши, и аз се чудех какво да сготвя. Реших да сложа в движение един боб да се вари. Баща ми каза, че това е най-вкусният боб, който е ял.

И така, ето необходимите продукти за боб чорбата:

Купичка боб

1-2 моркова

1 глава кромид лук или 1-2 стръка праз (в зависимост от големината)

Няколко скилидки чесън

2-3 броя сухи чушки (може и без тях)

Червен пипер

Сол

Олио

Джоджен, може и сушен, но най-вкусно е със свеж

И така, най-добре е бобът да се накисне предварително, например предишната вечер. Водата, в която е бил накиснат, се изхвърля, измива се, залива се с чиста вода и се слага да се вари. След като заври, водата отново се изхвърля и бобът се залива с чиста вода. След като заври, се добавят нарязаните на кубчета моркови, лукът, 1-2 нарязани скилидки чесън и сухите чушки.  Слага се олио, намалява се котлонът и се оставя да ври на слаб огън. Лично аз предпочитам да го готвя с праз, но ако нямам праз, слагам кромид. Когато бобът се е сварил, добавя се сол на вкус и червен пипер, размит в малко студена вода. Оставя се да поври още 10-ина минути. След като се отстрани от котлона, ако обичате чесън, може да го подправите с 1-2 скилидки пресован чесън. Може да го ръснете и с прясно смлян черен пипер. И накрая – джодженът.  Свеж джоджен. За мен това е идеалната подправка за боб.  Много си подхождат. Ами, това е. Имаме лесна и вкусна боб чорба.

Аз използвам домашен боб, отгледан в градината на баща ми. Люспите му са тънки и като се свари, става като масло. Като казах масло, пробвали ли сте боб с масло? Опитайте! Малко преди да го отстраните от котлона, пускате бучка масло.

Ако не ви се хапва “гол” боб, мятате няколко наденички на грила, пускате ги в боба преди да го отстраните от котлона, и, готово.

Да ви е сладко!

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *