Добре дошли! Благодаря Ви, че се отбихте. Надявам се да се чувствате приятно и уютно тук, в моето място за споделяне …

Добре дошли! Благодаря Ви, че се отбихте. Надявам се да се чувствате приятно и уютно тук, в моето място за споделяне …

Баница с ябълки

Баница с ябълки

Баба ми по бащина линия е тази, която ме е учила да меся. Месехме върху специално дървено приспособление, по нашия край го наричат краг, чувала съм да го наричат и кръг. Брашното се изсипва на купчинка върху крага, в средата му се прави кладенче, където се слагат останалите продукти, налива се малко по малко вода и постепенно брашното се смесва с течните съставки, докато се получи тесто. Правехме или баница, или така наречения попарник. Попарникът представлява нещо като тутманик. Тестото е с мая, разточват се няколко дебели кори с размер колкото тавата, в която ще се пече, като между корите се ръси с мазнина и натрошено сирене. След като се подреди в тавата, попарникът се реже на квадрати и се оставя да втаса. Това беше попарникът на баба ми. А чичо ми, който работеше като хлебар във фурната и правеше онези вкусни хлябове от онова време с хрупкава коричка и мека вътрешност, ухаещи така примамливо, правеше и най-хубавия попарник. След като е втасал, го сгъваше по определен начин, обръщаше го, разплескваше го и го оставяше отново да втаса. По този начин корите ставаха по-тънички и беше уникално вкусен.

 

Баниците, които правеше баба ми, бяха с точени кори. С нейна помощ и аз се научих да точа, но баницата ми не ставаше хубава, а беше суха и твърда. И тъй като аз самата не си харесвах произведението, преустанових правенето на баница, докато един хубав ден реших да направя теглена баница. Вече имах свое семейство, децата бяха малки, и реших да се поглезим с домашно направена баница. Пълен провал. Първата ми теглена баница беше пълен провал. Просто не ставаше за ядене. По-късно моята кума Коцето, която е много добър кулинар и прави много хубави теглени баници, ми даде подробни указания как се прави теглена баница. И така, постепенно баниците ми ставаха все по-хубави и по-хубави.

 

По-късно открих друг начин на правене на баница, който съм споделила в блога: http://antoanetaskitchen.eu/wp/2018/01/01/%d0%b4%d0%be%d0%bc%d0%b0%d1%88%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d0%b5%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d1%81-%d1%81%d0%b8%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b5/ .

Направена по този начин, баницата много ми харесва, наподобява точена, корите не са слепени, отвътре е мекичка и пухкавичка, и хрупкава отвън. Много съм се усъвършенствала в правенето на баница по този начин. Напоследък дори подреждам корите директно върху намаслена хартия за печене, поставена в правоъгълната тава. Установих, че от 6-те кори, с които преди правех една баница, сега получавам две нормално големи баници с по три кори, като ги навивам по-рехаво, а не толкова плътно. След като се сложи да се пече, баницата бухва и става пухкава и вкусна.

Днес представям една баница с ябълки, чийто начин на приготвяне не се различава от останалите. Единствено плънката е различна.

Продукти за плънката:

Настъргани ябълки (ако са по-сочни, леко се изстискват)

Стафиди

Смлени орехови ядки

Канела

Ако искате да е по-сладка, може да добавите захар, но не в плънката, за да не се разводнява, а директно върху кората.

Плънката може да се разпредели по цялата кора или да се постави в единия край.

Ако пък ябълките се нарежат на кубчета, плънката се постави в единия край на кората и рулата не се завиват във формата на баница, а се изпекат прави, се получава истински виенски щрудел.  Готовата баница се поръсва с пудра захар, смесена с ванилия.

Който и начин да изберете, със сигурност ще бъде вкусно!

Опитайте!

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *