Добре дошли! Благодаря Ви, че се отбихте. Надявам се да се чувствате приятно и уютно тук, в моето място за споделяне …

Добре дошли! Благодаря Ви, че се отбихте. Надявам се да се чувствате приятно и уютно тук, в моето място за споделяне …

Домашни хлебчета

Домашни хлебчета

Обикновено свързвам домашния уют с мирис на прясно изпечен хляб. Гледайки кулинарните телевизии, винаги много ме е изкушавал и впечатлявал онзи хляб с големите шупли и напоследък замислях да опитам да направя такъв хляб.

Обичам да меся. Месенето ме успокоява. И така, оказа се, че за направата на този вид хляб, наречен чабата, са необходими два дни. Не че е сложен за изпълнение, просто е необходимо повече време и бавно втасване, за да се получат  именно тези шупли. И така, вчера след обяд замесих тестото за тези вкусни хлебчета. Няма да ги наричам чабата, защото предпочитам българското наименование – хлебчета. А днес ги опекох. Ето го резултатът:

Продуктите, които са необходими за закваската:

150 г бяло брашно

150 мл топла вода

1/2 ч. л. суха мая (за цялата рецепта ни е нужно 1 пакетче мая)

2 щипки захар

В дълбока купа се смесват брашното, маята, захарта и водата. Разбърква се хубаво до получаването на гъста каша. Съдът се покрива с домакинско фолио и се оставя да втасва на стайна температура 5-6 часа.

За това време закваската е удвоила и дори утроила обема си.

Време е да се замеси тестото.

За тестото са необходими:

450 г бяло брашно

Останалото количество моя от пакетчето

300 мл топла вода

1 ч. л. сол

1 щипка захар

3 с. л. зехтин

Закваската

Начин на приготвяне:

В голяма купа се пресява брашното, добавя се маята и захарта и всичко се разбърква. Добавя се солта и се прави кладенче в средата, където се излива закваската и зехтина.  Постепенно се добавя и част от водата, докато се замеси меко тесто. Тестото се омесва хубаво до гладкост. Ако е необходимо, при омесването се добавя и по малко брашно. След като се получи гладко и нелепнещо тесто, към него се добавя останалата вода, като отново започва да се меси. Меси се до хомогенност. Полученото тесто е много рядко и лепкаво, но точно такова трябва да бъде. Големите шупли се получават точно поради голямото количество вода в тестото и поради дългото време за втасване. Готовото тесто се покрива с домакинско фолио и се слага в хладилника до следващия ден.

Сутринта се изважда от хладилника и се оставя на стайна температура около 2 часа, след което внимателно се изсипва на плота, който трябва да е обилно набрашнен, тъй като тестото е много лепкаво. Аз имам специална силиконова шпатула за тесто, с помощта на която много лесно се остъргва тестото от стените на купата. Но това може да стане и с набрашнени ръце. С тестото трябва да се работи много внимателно, за да не спадне. Стремим се за запазим въздуха, който е вътре в него, т. е. шуплите. Лекичко се оформя с ръце, за да се получи правоъгълник. Така оформеното тесто с набрашнена шпатула за тесто или нож се разрязва на осем малки правоъгълника, които всъщност ще бъдат нашите хлебчета. Внимателно ги прехвърляме в тавата, в която ще ги печем. Тавата трябва да бъде хубаво набрашнена или намазнена. Аз лично ги пекох в тавата от печката, набрашнена с фино царевично брашно. Оставят се да втасат отново, докато бухнат. Аз не ги чаках много.

Фурната се включва на 240 º С, решетката се поставя на първото ниво и върху нея се поставя плитка тавичка с вода. Когато достигне температурата, на средното ниво се поставя тавичката с хлебчетата. Пекат се 5 минути и температурата се намалява на 200 º С. Трябва много да се внимава при отваряне на фурната да не ви изгори горещият въздух, който излиза отвътре.  Хлебчетата се пекат до златисто, но не им е необходимо много време за печене.

Аз ги пекох по 4 броя на два пъти. Първата партида ги пекох малко повече и бяха леко твърди, когато ги извадих. Втората партида ги оставих малко по-мекички.  След като са готови, се завиват в чиста кърпа, докато “обиколят нивата”, и се поднасят.

На мен лично ми харесаха вторите. Гледайте да не ги препечете. Когато коричката е станала златиста и при натиск отвътре са мекички, е време да ги извадите. Много са въздушни и се пекат бързо.

 

Превъзходни са, опитайте и вие !

Няма нищо по-хубаво от домашен хляб!

И не забравайте, всичко е по-вкусно с щипка Любов!

 

 

 

 

 

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *