Добре дошли! Благодаря Ви, че се отбихте. Надявам се да се чувствате приятно и уютно тук, в моето място за споделяне …

Добре дошли! Благодаря Ви, че се отбихте. Надявам се да се чувствате приятно и уютно тук, в моето място за споделяне …

Мекици

Мекици

Мекици – вкусна закуска. Има най-различни рецепти за тесто за мекици. Когато децата бяха малки, всяка съботна и неделна сутрин приготвях за закуска или мекици, или бухти, или пържени филийки. Най-напред ги приготвях от обикновено тесто с мая. По-късно моята бивша колежка Минчето Пенева, която е един много добър кулинар и прекрасен човек, благодаря на съдбата, че ме срещна с нея, ми даде рецепта за едно по-богато универсално тесто, от което могат да се правят мекици, пици, питки и т. н.

Необходими продукти:

1/2 кг брашно

1/2 кофичка кисело мляко + 1/2 ч. л. сода

1/3 кубче мая + 1 ч. л. захар + мляко

2 с. л. олио

1 с. л. захар

1/2 с. л. сол

Прясно мляко за полумеко тесто

От посочените продукти вечерта се замесва тесто, което се поставя  в предварително намазнен найлонов плик и се оставя в хладилника.

Сутринта тестото вече е бухнало. Изважда се от хладилника и се оставя на топло, за да се отпусне. Разделя се на топчета, които се разплескват с длан, разтеглят се и се пържат в сгорещено олио до златисто. При пърженето мекиците бухват, така че олиото трябва да бъде достатъчно като количество, за да се изпържат хубаво. Ако искате мекиците да са по-хрупкави, разтеглете ги възможно по-тънко, а ако ги предпочитате по-пухкави, не ги разтегляйте толкова.

 

Поднасят се според вкуса – поръсени с пудра захар, със сладко, с мед, със сирене – вариантите са много.

ДА ВИ Е СЛАДКО !

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *