Добре дошли! Благодаря Ви, че се отбихте. Надявам се да се чувствате приятно и уютно тук, в моето място за споделяне …

Добре дошли! Благодаря Ви, че се отбихте. Надявам се да се чувствате приятно и уютно тук, в моето място за споделяне …

ПЕСЕНТА НА ЧИНАРА

В началото на декември си организирахме екскурзия заедно с колеги по маршрут Кюстендил – Рупите – с. Златолист – Роженски манастир – Мелник.  Вероятно избрахме този маршрут, защото всички подсъзнателно или съвсем съзнателно  искахме да се пречистим духовно и посещавайки тези свети места, се надявахме това да се случи.
Най-напред посетихме Рупите. Времето беше облачно и ръмеше дъжд. Смятам, че когато се посещават такива духовни места, целта не е посещението да се запечата под формата на снимки, а да се усети енергията на мястото. Но не можах да се въздържа и снимах.
IMG_20171202_105552
IMG_20171202_105545
Преди да вляза в черквата, чух гласа на свещеника. Гласът му звучеше толкова мощно, имаше такава акустика, беше невероятно. Въпреки дъжда, освен нас имаше и други хора, които щъкаха между черквата, къщичката на Ванга и топлите минерални извори. По някое време се появи и Нешка Робева със Светлин Русев, а в една групичка се долавяше дори и руска реч. Направихме си снимка за спомен с Нешка Робева и поехме към с. Златолист. Там, в черквата “Св. Георги”, в една малка стаичка, е живяла Преподобна Стойна. Считам, че за тази свята жена не се знае достатъчно и не е достатъчно известна. Имам книга за нея – “Съвършената”, която преди екскурзията вече бях прочела и, признавам си,  бях много впечатлена. Макар и да не е канонизирана, тя е истинска светица.  Тази жена, която местните са наричали Преподобието, е излекувала и е помогнала на хиляди хора. Никога през живота си не е вкусвала месо, нито алкохол. По нейните думи, никога не е изпитвала глад или жажда, но е хапвала малко хлебец, за да не си помисли хлябът, че е по-голяма от него. И през зимата и през лятото е ходела с една и съща дреха, не е усещала нито студ, нито жега. Живеела е изключително просто – имала е два ката дрехи, които е сменяла, а в стаичката й единствено има легло. По-голямата част от времето си е прекарвала в черквата, където се е молила за България или за болните, които са търсили изцеление при нея. Самата Ванга казва, че Преподобна Стойна има десет пъти по-големи способности от нея и че “она е светица”. В двора на черквата има вековен чинар, който е на 1300 години. Търсейки информация в интернет преди екскурзията, попаднах на една статия в “Списание “ОСЕМ”, че чинарът е изследван, като е свързан със специален уред, наречен “Музиката на растенията”, и резултатът бил смайващ.  В тази статия самата изследователка Тигрила Гардения споделя, че посещава много държави и винаги търси стари дървета, които да проучва. Така тя се озовала в района на Мелник, където се запознала с магията на Преподобна Стойна и вековното дърво в градината на къщата й от вида “Платинус ориенталис”, т.е. “Източен чинар”. 
Споделя още: „Дървото е на близо 1300 години – огромно, красиво растение! То бе окичено с мартеници, по кората му бяха издълбани много послания, имаше закачена и люлка. Личеше си, че е обичано, много хора го посещават и оставят желанията си там, затова и контактът с него беше лесен”. „Решихме да проверим как ще звучи песента на едно толкова старо дърво, което се е докоснало до свята жена като Преподобната. По принцип дърветата се нуждаят от повече време, за да запеят, защото обемът им е голям и сигналът стига до машината „Музиката на растенията“ по-бавно. При повечето дървета се чака около 30 минути, но този чинар запя броени минути, след като го свързахме с уреда!”, допълнила развълнувано Тигрила. „Песента беше много нежна и деликатна, мелодията – хармонична! Всички усетихме какво ни казваше това дърво – то се чувстваше много комфортно в средата, в която е. Музиката пресъздаде енергията на Преподобна Стойна. Лично аз усетих тази енергия по-силно в градината, отколкото в къщата ѝ. Сякаш дървото я бе съхранило…” 
Песента на дървото в градината на Преподобна Стойна можете да чуете в клипа на Тигрила, публикуван в ютюб канала на Music of the Plants
 
 
Бях много впечатлена от прочетеното.
Когато пристигнахме, пак ръмеше дъжд. Най-напред отидох при чинара, после в черквата и накрая – в стаичката на Преподобна Стойна. Нямаше ток и така усещанията бяха по-осезателни… Какъв аскетичен начин на живот, отдаден на хората, без да очаква никаква отплата… Това може да го направи само един духовен и свят човек, а Преподобна Стойна е наистина такава…
IMG_20171202_151516
Продължаваше да вали. Тръгнахме към Роженския манастир, а аз все още бях под въздействието на Преподобна Стойна.
IMG_20171202_154403IMG_20171202_151531
Мястото, където е изграден манастирът, е много хубаво, обградено с уникална природа. В манастира също нямаше ток. Минахме набързо, без да успеем да видим почти нищо вътре, направихме си няколко снимки и потеглихме към Мелник. Дъждът продължаваше да вали, даже чадърът ми не издържа :).
IMG_20171203_110016
На другия ден се разходихме из града.
Посетихме, разбира се, и Кордопуловата къща, а на връщане от нея вече дъждът не валеше, а се лееше. Купихме си вино и сладко от диви ягоди. Това сладко си го представям върху чийзкейк или в един сладкиш, който по принцип е с череши, но каквото и да направя, ще го споделя 🙂 …
Потеглихме обратно. Усещах се пречистена …
Обещах си да се върна отново по тези места …


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *